Portada > Sender P.R. C-36 Ruta prehistòrica

L'Agrupació Excursionista de Granollers

Agenda d'actes

 1. Vallirana-Camí del Soldat Romà-Puig Montmany (12 Km. /620 m des, / Moderada)
  Dia i hora: diumenge 12/02/2023 de les 8:00 a les 15:00
  Lloc: Vallirana-Camí del Soldat Romà-Puig Montmany (12 Km. /620 m des, / Moderada)
  Organitza: Jordi C./ Àngels R.
  Arxivat a: Matinals
 2. GR-92 El Port de la Selva - Cadaqués
  Dia i hora: diumenge 19/02/2023 de les 8:00 a les 19:00
  Lloc: Cap de Creus
  Organitza: AEG Matinals
  Arxivat a: Matinals
 3. Molí Espatllat-Turó de l'Oriol-Pla de les Fonts (Viladrau) (10 Km. /700 m. Des. /Moderada )
  Dia i hora: diumenge 26/02/2023 de les 8:00 a les 15:00
  Lloc: Molí Espatllat-Turó de l'Oriol-Pla de les Fonts (Viladrau) (10 Km. /700 m. Des. /Moderada )
  Organitza: Marisol
  Arxivat a: Matinals
 4. Caldes Montbui-Gorg de les Elies (13 Km. / 175 m desn./ Fàcil)
  Dia i hora: diumenge 05/03/2023 de les 8:00 a les 14:00
  Lloc: Caldes Montbui-Gorg de les Elies (13 Km. / 175 m desn./ Fàcil)
  Organitza: Josep C. / Lurdes M.
  Arxivat a: Matinals
 5. Pantà de Foix 12 Km. / 260m des, / Fàcil )
  Dia i hora: diumenge 12/03/2023 de les 8:00 a les 15:00
  Lloc: Pantà de Foix 12 Km. / 260m des, / Fàcil )
  Organitza: Simón / Carme
  Arxivat a: Matinals

Veure tota l'agenda
Sender P.R. C-36 Ruta prehistòrica

Llibre de la ruta editat per l'AEG
Mapa del recorregut

L'Agrupació Excursionista de Granollers es l'entitat promotora del P.R. C-36 

Hem editat el llibre de la ruta, el qual podeu adquirir a la secretaria de l'entitat, també us podeu possar en contacte amb nosaltres per qualsevol informació. 

Descripció general

Fa més de 5.000 anys, els vessants del turó de Céllecs estaven habitats per comunitats prehistòriques que construïren grans monuments funeraris i crearen figures i signes de difícil interpretació en els afloraments i abrics de roca granítica de la serralada. El pas del temps ha respectat algunes d’aquestes evidències, que avui perduren com a testimoni de la vida d’aquelles comunitats. El sender prehistòric de Céllecs (PR-C 36) en segueix una bona part.

La ruta prehistòrica

La ruta prehistòrica de Céllecs es troba a la serra de Marina i gaudeix de paisatges de gran bellesa natural. Des dels punts més elevats de la serralada es pot contemplar la plana del Vallès i les costes del Maresme. Un sender lineal va de la Porxada de Granollers fins al Mogent. Aquí el sender passa a ser circular: puja a la carena – Céllecs, Sant Bar tomeu de Ca banyes– i retorna passant per la Roca del Vallès.

És una ruta molt adequada per fer a l’entretemps o preferiblement de cara a l’hivern, evitant les calors de l’estiu. Bona per fer-la a peu. En BTT, el pas serà complicat per alguns trams de la zona de la carena de Céllecs, però hi ha pis tes alternatives. Bona part del recorregut és entre boscos, i cal anar en compte perquè no hi ha font

Llargada: 28 km (5,5 km lineals i 17 km circulars)

Desnivell: Fort pendent per pistes i corriols en el tram de Céllecs

Durada: A peu, 8 hores, i en bicicleta, mitja jornada

Dificultat: Alta

Dolmen de Can Gol I
Dolmen de Can Gol II
Roca Foradara
Dolmen de Céllecs
Pedra de les Oranetes

El recorregut

Granollers (146 m). De la Porxada (km 0) anem a l’estació d’autobusos i el parc de Torras Villà. Pel carrer de Josep Umbert es creua la via i es continua paral·lelament a la via fins la ronda Sud (km 1,5). La prenem cap a l’esquerra i es gira a la dreta per passar sobre la ronda i prendre el camí de la carena cap al SE, que seguirem fins passat el centre Montserrat Montero. Uns quatre-cents metres més endavant es deixa el camí recte per continuar pel de l’esquerra en baixada (km 2,8). Passem sota l’autopista i prenem un camí a l’esquerra. Tot fent un gir cap a l’est pugem a la carena, i per una petita obaga baixem a can Ribes. La pista, en direcció a la Roca, ens porta al Mogent, on comença el tram circular (km 6,0). Riu Mogent (106 m). Prenem el marge dret;  més avall es creua el riu i se segueix pel marge esquerre, que seguirem fins molt avall de la plana, on girarem per pujar, arran d’una casa a la carretera. Entrem a la urbanització: es continua al recte fins al quart carrer a l’esquerra. Entre carrers arribem al darrere de la urbanització. (km 8,7), prop del dolmen de Can Gol I. Pel bosc arribaren a una cruïlla de camins des d’on podrem accedir a diversos monuments megalítics: Can Gol II i la Roca Foradada (km 9,0). Passem prop de la Pedra de les Orenetes (km 9,5), i de la Roca de les Creus (km 9,7). Seguint, passem per l’esquerra del de diàmetre. També ha sofert actes d’espoliació. Roca Foradada És un monument megalític singular: un gran bloc granític, de forma esferoïdal, en el qual es va practicar una obertura per buidar l’interior. Podria tractar-se d’una cova sepulcral del final de la prehistòria (calcolític: 2200 -1800 aC). Plat de Molí fins al dolmen de Céllecs (km 10,8). El camí ha anat girant fins prendre direcció sud, i iniciem l’ascensió al turó de Céllecs (km 12,5), on hi ha les restes del poblat ibèric. Descendim una mica per pujar al turó Rodó (antenes, vista de Mataró) (km 13,524 m, punt més alt) i emprenem la baixada.

Baixem fins a can Tarascó, on trobarem el GR 92. Passem una hípica i arribem a una pista. Nova confluència amb el GR 92. Seguim per la pista principal fins a Sant Bartomeu de Cabanyes (km 16,2).

Sant Bartomeu de Cabanyes (396 m). Creuem la carretera i seguim el camí cap a la carena. Un cop a dalt, el GR 92 (km 16,8) segueix recte: seguim el camí principal que baixa a l’esquerra (a la dreta, a pocs metres, es pot veure una pedrera impressionant). Es baixa en ziga-zaga entre el bosc. Trobarem una pista planera i en millor estat que les altres: la prendrem en sentit contrari. Seguim descendint fins a una part més planera de l’obaga, on enfi larem la plana en direcció nord. Plane jant, descendeix lentament fins a prop de can Planes (km 20,4), on el camí gira a l’esquerra. La Roca del Vallès. Baixem fins darrere de l’ajuntament (km 21,9), i per la rambla Mestre Jaume Torrens a l’esquerra, cap al sud-oest, se surt del poble. Per un camí a la dreta s’arriba al Mogent (km 23,6) i s’enllaça amb el retorn de Granollers.

 
gestordecontinguts.cat Web patrocinat per Perception Technologies L'Agrupació Excursionista de Granollers | Avís legal - Política de privacitat | Tel. 93 860 01 47 | C/ Corró, 10 Granollers